Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΩΩΝ




4 Oκτωβρίου - ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ!!


ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΟΣΜΟ.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ -

ΣΑΒΒΑΤΟ, 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 12.00 πμ

ΕΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΕΝΕΡΓΑ ΞΕΚΙΝΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ.

ΦΟΡΑ ΟΤΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!!

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:ΠΛ. ΚΥΠΡΟΥ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ (09:00).

ΔΙΑΔΡΟΜΗ:ΘΗΣΕΩΣ - ΚΟΥΚΑΚΙ - ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

ΔΩΣΕ ΦΩΝΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.


ΜΙΛΑ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ.


ΝΤΥΣΟΥ ΜΕ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΕΛΑ!!ΑΓΑΠΑ ΟΠΩΣ ΑΓΑΠΟΥΝ




**ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΣ!!


Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Πείτε ΝΑΙ στη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ζώων

Επισκεφτείτε ένα BODY SHOP 22/9 - 12/10 και υπογράψτε τη δημιουργία της διακήρυξης για τα δικαιώματα των Ζώων των Ηνωμένων Εθνών κάτι παρόμοιο με τις προηγούμενες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών!
Υπογράψτε αν θέλετε και ON LINE!

http://www.makeyourselfbeautiful.org.au/?CPID=5

Peta...ξαν τα ρούχα τους για τις αρκούδες

Βγήκαν κυριολεκτικά από τα ρούχα τους και χωρίς να ανοίξουν το στόμα τους... είπαν: «Ναι στο γυμνό δέρμα, όχι στο δέρμα αρκούδας» (Bare skin, not bear skin).

Με κολλημένες σημαίες της Μ. Βρετανίας στα ημίγυμνα οπίσθιά τους και καπέλα από ψεύτικη γούνα, όμοια με εκείνα που φορούν οι φρουροί του παλατιού της Αγγλίας, οι τρεις ακτιβίστριες της Peta... γθύδηκαν, χθες, έξω από τη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας για να παρουσιάσουν τη γυμνή αλήθεια και να στείλουν το μήνυμα: «Η γούνα της αρκούδας είναι για την αρκούδα, όχι για τους φρουρούς του παλατιού». Οι δύο από αυτές, Βρετανίδες στην καταγωγή, βρέθηκαν να εξηγούν στους αστυνομικούς του Τμήματος Συντάγματος τον λόγο της διαμαρτυρίας τους, αφού περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. και τουλάχιστον τέσσερις μοτοσικλέτες έφτασαν στην οδό Πλουτάρχου για να τις προσαγάγουν.

Περίπου μία ώρα αργότερα, οι ακτιβίστριες -που έχουν λάβει μέρος στη γυμνή εκστρατεία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να έχουν ποτέ προσαχθεί (μόνο στην Ελλάδα συνέβη αυτό)- αφέθηκαν ελεύθερες.

Στην ολιγόλεπτη διαμαρτυρία τους τα μέλη της οργάνωσης των Ανθρώπων για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (People for the Ethical Treatment of Animals) κάλεσαν και από την Αθήνα τη βασίλισσα Ελισάβετ και το βρετανικό υπουργείο Αμυνας να σταματήσουν την άσκοπη δολοφονία των αρκούδων για τη διακόσμηση των καπέλων των βασιλικών φρουρών και να βρεθεί άλλο συνθετικό υλικό για την κατασκευή τους.

«Χρειάζεται το τρίχωμα μίας -μερικές φορές- και δύο μαύρων αρκούδων για να φτιαχτεί το καπέλο ενός φρουρού. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα καπέλα αυτά φτιάχνονται από ψεύτικη γούνα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι μαύρες αρκούδες κυνηγιούνται και σκοτώνονται για τα καπέλα αυτά. Οταν καταφέρουν να ξεφύγουν από τους κυνηγούς, αιμορραγούν μέχρι να πεθάνουν. Και μαζί πεθαίνουν από ασιτία και τα μωρά τους, αν πρόκειται για μητέρες», επισημαίνει στην «Ε» η Ιβα Ζαμιέτζκα.

«Στον 21ο αιώνα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση διακοσμητικών καπέλων από το δέρμα ζώων», προσθέτει η Λόρεν Μπόουι, συντονίστρια της καμπάνιας Peta Europe. «Οσο το βρετανικό υπουργείο Αμυνας επιτρέπει τη σφαγή των ζώων θα έχει αίμα στα χέρια του. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», τονίζει.

Την ίδια άποψη με τα μέλη της Peta φαίνεται ότι έχει και το 80% των Βρετανών, αφού σε δημοσκόπηση απάντησαν ότι είναι αντίθετοι στη διάθεση κονδυλίων από τους φορολογούμενους για να σκοτώνονται οι αρκούδες στον Καναδά για τα καπέλα της βασιλικής φρουράς.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για την καμπάνια και, γιατί όχι, να υπογράψεται το κείμενο διαμαρτυρίας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.unbearablecruelty.com

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Τελικά η κρεοφαγία πειράζει?

Eating matters

Τυφώνες ξεσπούν με μανία, καταρρακτώδεις βροχές και βιβλικές πλημμύρες καλύπτουν ολόκληρες πόλεις και καταστρέφουν μεγάλο μέρος προμηθειών καλαμποκιού και σόγιας. Η φοβερή ερήμωση από την ακραία αλλαγής κλίματος είναι δύσκολο να αγνοηθεί.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου επηρεάζει τη θερμοκρασία των ωκεανών, και οι τυφώνες είναι πιθανό να χτυπούν με μεγαλύτερη δύναμη και συχνότητα.
Και με αυτή να είναι η πιο θανάσιμη εποχή για τους ανεμοστρόβιλους συνδεόμενη με συνθήκες ξηρασίας και τις πυρκαγιές στη δύση, το ζήτημα της αλλαγής κλίματος είναι δύσκολο να αγνοηθεί.
Ένας από τους κύριους συνεισφέροντες στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας είναι η βιομηχανία κρέατος, η οποία εκπέμπει περίπου σαράντα τοις εκατό περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από όλα τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα σκάφη, και κάθε άλλη μορφή μεταφοράς μαζί, σύμφωνα με μια έκθεση 408 σελίδων των Ηνωμένων Εθνών(Η.Ε) τη Livestock's Long Shadow.
Αλλά και στο χώρο της υγείας, τα στοιχεία σε πολλές πρόσφατες ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, και ένα πλήθος άλλων εκφυλιστικών ασθενειών.
Αυτές οι ασθένειες και οι επιπλοκές της παχυσαρκίας έχουν πάρει επιδημικές διαστάσεις.
Η αυξανόμενη κατανάλωση κρέατος αφορά και το όλο και περισσότερο κρίσιμο ζήτημα της παγκόσμιας πείνας. Πράγματι, ένα μεγάλο μέρος του σιταριού που παράγεται στις αναπτυσσόμενες χώρες εκτρέπεται από την ανθρώπινη κατανάλωση για να γίνει τροφή για τα ζώα, έτσι ώστε εμείς στον αναπτυγμένο κόσμο να μπορούμε να φάμε ζωικά προϊόντα.
Ακόμη και ο Jean Ziegler, ειδικός εισηγητής των Η.Ε στο δικαίωμα στα τρόφιμα, που αποκαλούσε τη χρησιμοποίηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων για βιολογικά καύσιμα «ένα έγκλημα ενάντια σε ανθρωπότητα,» περισσότερο από επτά φορές τώρα, καλαμπόκι και σιτάρι χρησιμοποιείται ως τροφή για τα εκτρεφόμενα ζώα.
Το να κλέβεις τρόφιμα από τα στόματα των φτωχών του κόσμου, διοχετεύοντας τις συγκομιδές στα κοτόπουλα, στους χοίρους, και στα άλλα ζώα έτσι ώστε να μπορούμε να φάμε τη σάρκα και τα αυγά τους ή να πιούμε το γάλα τους δεν έχει νόημα σε έναν κόσμο όπου οι πόροι γίνονται όλο και περισσότερο ακριβοί. Οι περισσότερες από τις θερμίδες που λαμβάνονται από τα ζώα πηγαίνουν προς απλά να κρατήσουν τα ζώα ζωντανά, και μόνο ένα μικρό ποσοστό μετατρέπεται στο κρέας, τα αυγά, ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα για την ανθρώπινη κατανάλωση.
Και τελικά, τα ζώα σκοτώνονται με τέτοιους φοβερούς τρόπους, τώρα περισσότερο από ποτέ, ώστε η ίδια η ταυτότητά μας ως ανθρωπιστικός και λογικός πολιτισμός είναι στον κίνδυνο.
Το κύριο σημείο είναι αυτό: σαν κοινωνία, δεν ζούμε πλέον κάτω από την παραίσθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να (ή θα) λύσει όλα τα προβλήματά μας, ότι οι εταιρίες θα είναι δίκαιες, ή ότι η ευπρέπεια θα επικρατήσει έναντι του κέρδους. Υπάρχουν πάρα πολλά περιπλεκόμενα ζητήματα: λόμπι βιομηχανίας, προσδοκίες μετόχων, και παγκόσμιος ανταγωνισμός αμοιβών και των πόρων, για να αναφέρουμε μερικά.
Αλλά υπάρχει ένας μηχανισμός επιβίωσης κοινής λογικής που λέει: εάν θέλουμε την αλλαγή, εάν θέλουμε να ζήσουμε σε έναν ασφαλή και σταθερό κόσμο που ξεπερνά τους παλαιούς και πρωτόγονους τρόπους μας, αυτό θα πρέπει να αρχίσει με τις προσωπικές αποφάσεις μας. Εάν πρόκειται να σταθεροποιήσουμε το περιβάλλον, να έχουμε καλύτερη υγεία, και να δούμε λιγότερη πείνα στον κόσμο, μπορούμε να κάνουμε τουλάχιστον μια μικρή αλλαγή που θα έχει επιπτώσεις σε όλα: ας υιοθετήσουμε μια περισσότερο φυτική διατροφή. Αν κάνουμε αυτή την στροφή μέσα στις οικογένειές μας και στον εργασιακό μας χώρο, ο πολιτισμός θα αλλάξει.
Οι κυβερνήσεις και οι εταιρίες ακολουθούν τη θέληση της μεταβαλλόμενης κοινωνικής συνείδησης -- δεν συμβαίνει το ανάποδο.
Επιλέγοντας να φάμε περισσότερο φυτικά προϊόντα μπορεί να φανεί ότι είναι ένα μικρό βήμα, αλλά τα αποτελέσματα είναι τεράστια και πολυδιάστατα. Αυτές οι μετατοπίσεις στις προσωπικές επιλογές μπορούν να δημιουργήσουν τις κοινωνικές μετατοπίσεις που οι κυβερνήσεις και οι αγορές θα πρέπει να υποστηρίξουν.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο που ο κόσμος λειτουργεί, ένα βήμα κάθε φορά.
http://www.huffingtonpost.com/kathy-freston/eating-matters_b_123079.html

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Άντρας στην Ινδία, καταδικάζεται σε δύο χρόνια φυλάκιση για κτηνοβασία

Δικαστήριο στην Ινδία καταδίκασε ένα άνδρα σε δύο έτη αυστηρής φυλάκισης για κτηνοβασία.
Το δράστη είδε να κακοποιεί σεξουαλικά μία αγελάδα, μία γυναίκα στις 22 Αυγούστου 2007, ο οποίος την απείλησε να τη σκοτώσει αν μιλούσε ενώ ο ίδιος συνέχισε ανενόχλητος την πράξη του.
Μία βδομάδα αργότερα, η μάρτυς ήρθε σε επαφή με τοπική οργάνωση για τα ζώα, και υπέβαλε την καταγγελία της.
Βασίζοντας την απόφασή του στα λεπτομερή στοιχεία, τον μοναδικό μάρτυρα και μια κτηνιατρική έκθεση το δικαστήριο βρήκε το δράστη ένοχο.

http://www.sindhtoday.net/south-asia/18350.htm

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Κλωνοποίηση! Το νέο Αμερικανικό όνειρο!!

Η τεχνολογία προχωράει. Αυτό είναι βέβαιο. Το θέμα όμως είναι ότι όσο αυτή προχωράει μπρος, κάτι άλλο προχωράει προς τα πίσω...πολύ πίσω. Εντ δε στόρυ γκόουζ...
To νέο Αμερικάνικο όραμα για την κτηνοτροφία είναι τα κλωνοποιημένα βοοειδή, πρόβατα και χοίροι και κατά συνέπεια και τα γαλακτοκομικά τους παράγωγα. Γιατί όχι; Μας πλασάρανε τα μεταλλαγμένα, έ, σειρά έχουν τώρα τα κλωνοποιημένα!

Εισηγητής της νέας αυτής καινοτομίας ήταν βεβαίως οι αμερικάνικες μεγαλοβιομηχανίες κρεάτων αλλά και φαρμακοβιομηχανίες που φαίνεται ότι άσκησαν πιέσεις στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να μας πείσει ότι «δε δημιουργείται κίνδυνος να καταναλωθούν από ανθρώπους... και ότι είναι ασφαλή, δεδομένου ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα συμβατικά».
Το περίεργο ήταν ότι η αντίστοιχη εταιρεία της Ευρώπης EFSA European Food Safety Authority (η Eυρωπαϊκή Aρχή Aσφάλειας Tροφίμων) είχε διαφορετική άποψη αφού ανέφερε ότι «έχει αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την ορθή μεταχείριση των ζώων και πιθανές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων εξαιτίας των περιορισμένων διαθέσιμων δεδομένων». Και συμπλήρωνε, «Tα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα για το κρέας και το γάλα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα είναι πολύ λίγα ώστε να μπορεί να δοθεί έγκριση για την κυκλοφορία τους». Τελικά όμως κάτι έγινε στην πορεία (τι άραγε;) και αναθεώρησαν την προκαταρκτική έκθεση τους που είχε δημοσιοποιήσει για το θέμα πέρυσι τον Mάρτιο καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα ζωικά προϊόντα από κλώνους είναι «πιθανότατα ασφαλή».
«Μα καλά...» θα ρωτήσετε, «Οι επιστήμονες δεν οδηγούνται σε κοινά συμπεράσματα μέσα από μια εργαστηριακή διαδικασία δοκιμής και σφάλματος;». Βεβαίως, αλλά το παιχνίδι δεν παίζεται στα εργαστήρια με τα μικροσκόπια και τους δοκιμαστικούς σωλήνες, αλλά αλλού και από άλλους... Χρόνια τώρα πολλοί επιστήμονες είναι απλώς τα φερέφωνα αυτού του «αλλού» και αυτών των «άλλων».
Για να προωθήσουν δε την τεχνολογία κλωνοποίησης, επικαλούνται ότι έχει πολλά θετικά όπως ότι μπορεί να παράγει προϊόντα ασφαλέστερα, πιο υγιή, αλλά και με καλύτερη γεύση. Για παράδειγμα, μπέικον με ωμέγα -3 που δρουν προστατευτικά για την καρδιακή μας υγεία, αλλά και γάλα από υγιέστερες αγελάδες και κατά συνέπεια με μικρότερη ανάγκη για αντιβιοτικά. Όπως επισήμανε ο Στ. Αλαχιώτης, η επιχείρηση εκμετάλλευσης κλωνοποιημένων βοοειδών προέρχεται από το γεγονός ότι η αναπαραγωγή ενός επιτυχημένου συνδυασμού γονιδίων ενός ζώου που του προσδίδει πολύ καλά κτηνοτροφικά χαρακτηριστικά (π.χ. μεγάλη γαλακτοπαραγωγή) διατηρείται με την κλωνοποίηση, ενώ με τη συμβατική, με τη διασταύρωση δηλαδή, καταστρέφεται ένα μέρος του άριστου αυτού γονιδιακού συνδυασμού. Κι όχι μόνο.
Η κοινοπραξία μεταξύ της βρετανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας PPL plc με το εμπορικό τμήμα της AgResearch, της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας ερευνών της Νέας Ζηλανδίας, αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα παραγωγής πρωτεΐνης από τα κλωνοποιημένα βοοειδή, που θα συμβάλει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Το σχέδιο αυτό βασίζεται στη δημιουργία αλβουμίνης από βοοειδή, μιας ουσίας του ανθρώπινου ορού που βοηθά στην πήξη του αίματος, για χρήση σε καυτηριασμούς ή σε άλλες πληγές.
Παρόλα αυτά τα "δελεαστικά οφέλη", κάποιοι εκδηλώνουν έντονους προβληματισμούς αναφορικά με το γενετικό υλικό των κλωνοποιημένων ζώων, το αν τα κλωνοποιημένα υπερτερούν έναντι των βιολογικών κλπ. Όμως οι γνώμες πάντα θα διχάζονται και τίποτα ουσιαστικά δεν μπορεί να αποδειχθεί γιατί ποτέ δεν βγαίνει στο φως όλη η αλήθεια.
Τα καλά νέα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε ενάντια στην κλωνοποίηση ζώων εκτροφής και στα προϊόντα τους, ενώ το επόμενο βήμα είναι η έκδοση κοινοτικής οδηγίας με τη συγκεκριμένη απαγόρευση.
«European parliamentarians have today voted with overwhelming majority in favour of a motion for resolution urging the Commission to prohibit cloning of animals for food and any products from cloned animals and their offspring. No fewer than 630 MEPs voted in favour and only 32 against. The fact that so many MEPs voted in favour of the resolution will increase the pressure on the Commission to produce a proposal for a ban on cloning of animals for food».
Παρόλα αυτά, εμείς καλούμε τους καταναλωτές από τώρα, αν ποτέ έρθει η ώρα να αγοράσουν κλωνοποιημένα ζώα, να σκεφτούν πολύ τα εξής:
1) Ποιόν πραγματικά εξυπηρετούν. Επιστήμονες και οικολόγοι ανάμεσά τους και ο καθηγητής Γενετικής Στ. Αλαχιώτης επεσήμανε τις σκοπιμότητες φαρμακοβιομηχανιών που θα παίξουν με τα ζώα στο βωμό του κέρδους, αφού τα κλωνοποιημένα ζώα συντηρούνται στη ζωή κυρίως με φάρμακα. Τα πιο ευαίσθητα απ’αυτά θα καταναλώνουν περισσότερα φάρμακα που υποβαθμίζουν την ποιότητά τους, ενώ η διατήρησή τους στη ζωή θα πλουτίζει ακόμα περισσότερο τις φαρμακοβιομηχανίες. Άρα, το άνοιγμα της αγοράς σε προϊόντα από ζώα-κλώνους θα ωφελήσει καταρχήν τις φαρμακοβιομηχανίες. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων παραδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα λόγω των μεγάλων ποσοστών θνησιμότητας των κλωνοποιημένων ζώων, ενώ επίσης αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την ποιότητα των προϊόντων από ζώα-κλώνους. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπερισχύουν οι σκοπιμότητες.
2) Την ηθική πλευρά της νέας αυτής φρανκεσταϊνικής τεχνολογίας που στο όνομα του κέρδους, αδιαφορεί παντελώς για την υγεία και την ευζωία αισθανόμενων όντων. Τα ζώα αυτά γεννημένα στα εργαστήρια και με προορισμό το τερψιλαρύγγιό μας, υποφέρουν και κακοποιούνται πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα, εφόσον ως κλώνοι παρουσιάζουν συν τοις άλλοις και πολλά προβλήματα από αποβολές, αδύναμη υγεία, θανάτους κλπ.


Ανάρτηση: 5.9.08


1. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_676037_10/02/2008_258871

2. Πηγή: Reuters

3.http://www.evana.org/index.php?id=36978&lang=en&PHPSESSID=da7ef58c4bb272e812ce

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΚΥΛΙΑ-ΣΚΙΑΧΤΡΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Από την εφημερίδα espresso

Η κτηνωδία… στην Ικαρία κάνει «βόλτα» στο Διαδίκτυο, με φωτογραφίες που ίσως πλήξουν τον τουρισμό του νησιού! Δεκάδες σκυλιά δεμένα σε βαρέλια, ξύλινα παραπήγματα ακόμη και… μέσα σε σπηλιές, εκτεθειμένα στη ζέστη, παίζουν το ρόλο του «φύλακα» για τα κοπάδια αιγοπροβάτων της περιοχής.

Η απάνθρωπη αυτή παράταξη των δύστυχων ζώων πραγματοποιείται κατά μήκος των δρόμων του Αγίου Κηρύκου, των Ραχών και του Καρκινάγριου. Σε απομακρυσμένους χωματόδρομους διψασμένα και πεινασμένα τετράποδα ξημεροβραδιάζονται κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά... Τρέφονται με ξεροκόμματα και αν τύχει και συναντήσουν έναν περαστικό, εκλιπαρούν για βοήθεια.
Σύμφωνα με καταγγελίες των φιλόζωων του νησιού, η απάνθρωπη αυτή τακτική είναι παράδοση των κτηνοτρόφων της Ικαρίας. Τα άτυχα σκυλιά χρησιμοποιούνται σαν φόβητρο για τις γίδες όταν εκείνες απομακρύνονται από το κοπάδι ή καταστρέφουν με τη βοσκή τους τα γύρω κτήματα. Κάθε χρόνο πολλά ζώα, λόγω των αντίξοων συνθηκών, αφήνουν την τελευταία τους πνοή στους έρημους δρόμους. Ωστόσο, αυτό δεν προβληματίζει τους «ιδιοκτήτες» τους, καθώς σε διάστημα λίγων ημερών τη θέση τους παίρνουν κουτάβια, το μέλλον των οποίων είναι προδιαγεγραμμένο.

«Δεκάδες ζώα δεν ζουν ούτε χρόνο, μέσα σε άθλιες συνθήκες και οι δήμαρχοι του νησιού σφυρίζουν αδιάφορα χρόνια τώρα. Μετά από καταγγελίες και ενημέρωση της Εισαγγελίας Σάμου, αποφάσισαν πέρυσι τον Αύγουστο να κάνουν σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ραχών, παρουσία του δημάρχου κ. Καρούτσου, του εκπρόσωπου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σάμου κ. Θεοδωράκη, καθώς και του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ικαρίας κ. Βατούγιου», λέει στην «Espresso» η κυρία Κλειώ Αποστολάκη, φιλόζωη του νησιού.

Οπως αναφέρει το έγγραφο που εστάλη στη Νομαρχία αλλά και στην Εισαγγελία της Σάμου, μετά τη σύσκεψη-παρωδία, όπως τη χαρακτηρίζουν οι φιλόζωοι του νησιού, συμφωνήθηκε από τους παρευρισκόμενους να διασφαλιστεί η ευζωία των σκύλων που χρησιμοποιούνται ως... σκιάχτρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, εδώ και ένα χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα... «Τα ζώα είναι ακόμη εκεί και υποφέρουν. Αποφεύγω να περνάω από αυτούς τους δρόμους γιατί σπαράζει η καρδιά μου» αναφέρει η κυρία Αποστολάκη, επισημαίνοντας ότι οι δήμαρχοι της Ικαρίας διατηρούν φιλικές σχέσεις με τους κτηνοτρόφους, καθώς στις δημοτικές εκλογές εξασφαλίζουν το 20% των ψήφων τους. Τώρα, το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας της Σάμου.

Την κτηνωδία της Σκύρου σχολίασε και η βουλλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή που τρία χρόνια πιέζει την Εισαγγελία Σάμου να ασχοληθεί με τα σκυλιά της Ικαρίας. «Η Ελλάδα βρίσκει κάθε φορά τρόπους να γίνεται "ρόμπα". Εάν έρθει το BBC και το CNN και εξευτελίσει τους Ικαριώτες και τους Σκυριανούς, ενημερώνοντας τους τουρίστες να μην πατάνε εκεί που βασανίζουν τα ζώα, μόνο τότε θα βάλουν μυαλό οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι. Επίσης, αν ο δήμαρχος Σκύρου δεν γνωρίζει πού να απευθυνθεί για τα δεμένα ζώα, είναι ανίκανος και θα έπρεπε να παραιτηθεί» επισήμανε στην «Espresso» τονίζοντας πως μόνη λύση για τα άτυχα τετράποδα είναι η «διαπόμπευση των κατοίκων».

Ψυχολογικά προβλήματα στους χιμπατζήδες που υπόκεινται σε ιατρικά πειράματα

ΟΙ ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΕΣ που υποβάλλονται σε ιατρικά πειράματα, πάσχουν από παρόμοια ψυχιατρικά συμπτώματα με εκείνα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που υπόκεινται σε βασανιστήρια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Αμερικανοί επιστήμονες που μελέτησαν τη συμπεριφορά 116 χιμπατζήδων οι οποίοι είχαν χρησιμοποιηθεί σε έρευνες, ανακάλυψαν ότι το 95% αυτών παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα από τα διακριτά συμπτώματα συμπεριφοράς που δείχνουν οι άνθρωποι όταν υποφέρουν από μετατραυματικό στρες. «Υπάρχουν προφανείς διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη, όμως είναι φανερό ότι αυτοί οι χιμπατζήδες υποφέρουν από χρόνια προβλήματα», επισήμανε ο δρ Χόουπ Φερντόουσιαν, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ασθενών βασανιστηρίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 80% των χιμπατζήδων παρουσίασε συμπτώματα νευρικότητας και τουλάχιστον οι μισοί έδειξαν συμπτώματα κατάθλιψης. Πολλοί χιμπατζήδες απέφευγαν περιοχές στο περιβάλλον όπου βρίσκονταν, είχαν εκρήξεις θυμού, είχαν διαταραχές στον ύπνο και διακρίνονταν από αντικοινωνικότητα. Τα συγκεκριμένα ζώα τα οποία εξέτασαν οι επιστήμονες ζουν σε ένα καταφύγιο στις Ην. Πολιτείες, αλλά η ασυνήθιστη συμπεριφορά τους αποτελεί πηγή ανησυχίας, αρκετά χρόνια μετά τα πειράματα στα οποία είχαν συμμετάσχει. Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας παρουσιάζονται σήμερα σε διεθνές συνέδριο στο Εδιμβούργο και θα χρησιμοποιηθούν για να ασκηθούν πιέσεις ώστε να απαγορευτούν τα πειράματα σε χιμπατζήδες σε όλη την Ευρώπη. Αν και έχουν απαγορευτεί στη Βρετανία από το 1998, είναι νόμιμα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στις Ην. Πολιτείες δεν υπάρχει απαγόρευση στη χρήση χιμπατζήδων για ερευνητικούς ιατρικούς σκοπούς και περίπου 1.200 στον αριθμό είναι πειραματόζωα στις μέρες μας.
TA NEA 3/9/2008

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Προστασία από τον κυκλώνα Gustav και για τα ζωάκια

Καθώς ο κυκλώνας Gustav πλησίαζε στη Λουιζιάνα η πολιτεία είχε ήδη φροντίσει την εκένωση των επικίνδυνων περιοχών για τους κατοίκους και τα κατοικίδιά τους. Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων έπρεπε να καλέσουν σε ένα τριψήφιο αριθμό για να ρυθμίσουν τις διαδικασίες μεταφοράς των αγαπημένων τους φίλων. Η μεταφορά των ζώων έγινε με ειδικά φορτηγά και θα παραμείνουν στα καταφύγια όσο καιρό χρειαστεί μαζί με τα αφεντικά τους.
Άντε να το πεις αυτό σε υπουργό στην Ελλάδα. Θα νομίζει ότι του κάνεις πλάκα!

http://emergency.louisiana.gov/Releases/083008LDAFPets.html http://latimesblogs.latimes.com/unleashed/2008/08/as-hurricane-gu.html

Δείτε video από την επιχείρηση σώζουμε τους φίλους μας
http://video.hsus.org/?fr_story=05a4cc52bd83b42070825840fbf20d4bf5c85728&rf=bm

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com